Gespot in d’n HaDeejer

D'n HaDeejer

Meiden met pit

Jong en ondernemend: als je aan die twee woorden denkt, wie wijs jij dan aan? We hebben genoeg inwoners in ons dorp die over deze eigenschappen beschikken. Hoog tijd om daar een rubriek aan te wijden. We trappen af met Maud van de Wetering (26) en Sam Arts (26). Samen startten zij twee jaar geleden marketingbureau Roze Pepers. Pittig? “In het begin was het zoeken, nu zijn we scherper dan ooit.”

“We zeiden altijd dat we samen wilden ondernemen, maar de stap zetten was een ander verhaal,” begint Maud te vertellen. “Totdat steeds meer mensen om ons heen zeiden: joh, waarom niet?! Dat lieten we langzaam op ons inwerken. Onder het genot van een fles wijn ontstond op een avond voor carnaval een spontane brainstorm, er kwam een bedrijfsnaam op tafel waar we beiden enthousiast van werden, we kochten domeinnamen voor een website en zo werd, na 4,5 jaar, ons idee realiteit.”

Maud en Sam helpen met het schrijven van teksten voor bijvoorbeeld websites en het verbeteren van (online) zichtbaarheid voor bedrijven door SEO en SEA. Maud: “Maar we zien onszelf ook als creatief sparringpartner en zetten graag nieuwe ideeën om in een plan van aanpak.” In oktober 2020 schreven de dames zich in bij de Kamer van Koophandel (KVK). “Inmiddels hebben we beiden minder uren bij de ‘baas’ op contract en werken we wekelijks voor Roze Pepers.” “En dat voelt heel gaaf,” vult Sam met een voorzichtig glunderend gezicht aan.

‘We leren iedere dag iets nieuws’

Hoe start je?

Inschrijving bij de KVK: check. En dan? Hoe start je, als je in de woorden van Sam en Maud, net ‘broekkie’ af bent? “Door de juiste mensen om je heen te verzamelen,” legt Maud uit. Sam: “Wij hebben veel geluk gehad dat Mauds baas Smarter Academy startte, een traject voor jonge ondernemers. Dat was ongeveer tegelijkertijd met onze inschrijving bij de KVK. We werden meegenomen op allerlei aspecten van het ondernemerschap: van juridische zaken tot aan financiële vraagstukken. Daar hebben we echt veel aan gehad. Je realiseert je dat er een hoop bij een eigen onderneming komt kijken, maar door dit traject werden we heel snel op weg geholpen.”

Maud gaat verder: “Ja, we werden er zelfverzekerd van en kregen de bevestiging dat we het kunnen. Dat er heel veel mogelijk is, waar we anders misschien zouden zijn gaan twijfelen. Daarbij was de coronatijd gunstig. We hadden tijd over en waren veel thuis, waardoor we onze plannen ook letterlijk aandacht hebben kunnen geven.”

Hoe werk je samen?

Langzaamaan stroomden opdrachten binnen en werden de eerste facturen verstuurd. Maud: “In het begin zoek je even naar een fijne samenwerkmodus; je bent vriendinnen en een bedrijf runnen is toch net wat anders dan een samen borrel doen in de kroeg, maar dat is bij ons heel natuurlijk gegroeid. Je merkt dat je andere gesprekken voert. Ook al kunnen we nog steeds genoeg onzin uitkramen, hoor!” Sam: “Het is fijn om samen de inhoud in te duiken. Om te kijken hoe we een opdracht aanvliegen. Je hebt altijd een sparringpartner.”

Hoe groei je?

“We houden elkaar scherp en we blijven elkaar vragen stellen,” gaat Maud verder. “Soms zeggen we letterlijk: ‘gaan we dit echt zo doen?’ Ik denk dat we hierdoor zakelijk groeien.” De dames merken dat ze hun enthousiasme, creativiteit en gedrevenheid meer dan kwijt kunnen. Maud: “We zijn trots op wat er staat en op wat we doen. We leren iedere dag iets nieuws: van nieuwe mensen tot aan vakgebieden waar we niets vanaf weten. Dat geeft energie! Zo werken we sinds kort voor Laverhof. Toch wel een stukje dorpse trots. En laatst hadden we, via-via, voor het eerst een klant die we zelf niet kennen. Heel tof! Het enige dat we af en toe lastig vinden, is onszelf verkopen. Dat moeten we echt nog leren.”

‘Je moet niet alles zelf willen doen’

Sam: “Inderdaad, we zijn ook maar twee gewone meiden uit HaDee; niet van die harde salesvrouwen die geen kans onbenut laten. Al helpt het wel dat we steeds beter door hebben wat we precies voor een ander kunnen betekenen. Wanneer je net start met ondernemen moet je echt nog groeien in dat bewustzijn.”

Tips voor andere jonge ondernemers?

“Niet bang zijn om mensen in te schakelen als je hulp nodig hebt,” stipt Maud aan. “Je moet niet alles zelf willen doen, maar juist zien wanneer je de expertise van een ander kunt gebruiken. Het is ook nog eens heel leuk om elkaar vooruit te helpen.” Sam vindt dat je moet blijven filteren wat je leuk vindt. “Verlies dat echt niet uit het oog.” Maud en Sam zijn lid van de ondernemersvereniging in ons dorp (Ondernemersbelang HD) en hopen dat meer jonge mensen zich aansluiten. “Hoe tof zou het zijn als we elkaar zo meer zouden kunnen ontmoeten, dat inspireert!”

Tekst geschreven door Eline Sigmans | Fotografie bij Ronald van Hastenberg

d’n HaDeejer is een blad voor en door inwoners uit Heeswijk-Dinther. Deze dorpsglossy valt iedere maand op de mat.

Lees ook